• szkoła jest bezpłatna przez cały czas trwania nauki,
• nauka trwa 1,5 roku (3 semestry),
• zajęcia odbywają się w systemie zaocznym w soboty i niedziele (średnio dwa weekendy w miesiącu),
• słuchacze otrzymują świadectwo ukończenia Szkoły Policealnej. Po zdaniu egzaminu państwowego przed Okręgową Komisją
Egzaminacyjną uzyskuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie w zakresie kwalifikacji Z.13 Zarządzanie
bezpieczeństwem w środowisku pracy,
• do szkoły policealnej przyjmujemy bez matury, wystarczy świadectwo ukończenia szkoły średniej.
Dzięki nabytym kwalifikacją absolwenci będą przygotowani do pracy na stanowisku pracownika ds. bhp. Program nauki obejmuje:
• podstawy prawa pracy,
• techniczne bezpieczeństwo pracy,
• ocena ryzyka zawodowego,
• język obcy zawodowy w bezpieczeństwie i higienie pracy,
• ergonomia w procesie pracy,
• zagrożenia w środowisku pracy,
• ustalanie przyczyn i okoliczności wypadków przy pracy oraz chorób zawodowych,
• zarządzanie systemami bezpieczeństwa i higieny pracy.
Wiedza i umiejętności absolwenta:
• ocenianie i kontrolowanie stanu bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie pracy,
• prowadzenie doradztwa w zakresie obowiązujących zasad i przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz doboru środków
ochrony indywidualnej i zbiorowej,
• ustalanie zgodności z wymaganiami bezpieczeństwa i higieny pracy obiektów i urządzeń technicznych oddawanych do użytku,
• stwierdzanie występujących zagrożeń w zakładzie pracy,
• ocenianie ryzyka zawodowego powodowanego przez czynniki chemiczne, fizyczne i biologiczne występujące w środowisku
oraz określania sposobów ich ograniczania i eliminowania,
• ustalanie okoliczności przyczyn i ekonomicznych skutków wypadków oraz formułowania wniosków profilaktycznych.
Duże szanse podjęcia atrakcyjnej pracy:
• każdy pracownik, zatrudniony na podstawie Kodeksu, pracy musi odbyć wstępne szkolenie BHP oraz okresowe szkolenie BHP
w zakładzie pracy,
• wszystkie większe zakłady pracy są zobowiązane zatrudniać na pełen lub na część etatu specjalistę ds. BHP.
Forma: ZAOCZNA
PODBUDOWA PROGRAMOWA: szkoła dająca wykształcenie średnie
SYMBOL CYFROWY: 343203
Zawód: FLORYSTA
Oferta dla absolwentów szkół dających wykształcenie średnie, również bez zdanego egzaminu maturalnego. Nauka w szkole trwa 1 rok, w II semestrze słuchacze mogą przystąpić do egzaminu potwierdzającego kwalifikację zawodową R.26 Wykonywanie kompozycji florystycznych przeprowadzanego przez OKE. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym (średnio dwa weekendy w miesiącu). W trakcie nauki odbywają się także praktyki zawodowe.
Na zajęciach słuchacze doskonalą znajomość roślin, rozwijanie wrażliwości i wyobraźni plastycznej, poznają zasady tworzenia kompozycji kwiatowych z kwiatów żywych i suszonych, wiązanek okolicznościowych. Uczą się zasad tworzenia dekoracji z roślin i tworzenia kompozycji plastycznych a także sposobów zagospodarowania przestrzeni przy dekoracji wnętrz. Słuchacz doskonali umiejętności z pielęgnowania kwiatów ciętych i doniczkowych, potrafi przygotowywać materiał roślinny, susz i sztuczne rośliny do wykonywania dekoracji, stosować rośliny cięte do tworzenia bukietów i kompozycji w koszach, wazonach i innych naczyniach a także wykonywać dekoracje z materiałów stosowanych we florystyce, potrafi wykonać wizualną oprawę uroczystości m.in. ślubów, wesel, pogrzebów, jubileuszów, konferencji a także przygotowywać wystawy roślinne.
Na zajęciach tworzymy kompozycje roślinno-dekoracyjne na różne potrzeby, stylizujemy wnętrza (hoteli, biur, sklepów, rezydencji, kościołów, mieszkań, stoisk targowych itp.) stosując rośliny ozdobne cięte i doniczkowe.
Ile to kosztuje?
Szkoła jest bezpłatna przez cały czas trwania nauki.
KURS JEST BEZPŁATNY
Cele kształcenia w zawodzie rolnik w formie kursu kwalifikacyjnego:
Absolwent jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
1) wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
2) prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
3) prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich;
4) obliczania opłacalności produkcji rolniczej.
Organizacja i forma kursu kwalifikacyjnego
liczba uczestników: 20
okres nauczania: 2 lata (4 semestry), zajęcia odbywają się systemem zaocznym w soboty i w niedziele.
Uczestnikami kursu mogą być osoby, które ukończyły 18 lat, ukończyły 8-letnią szkołę podstawową, gimnazjum, zasadniczą szkołę zawodową, średnią lub posiadają wykształcenie wyższe, a chcą zdobyć nowe kwalifikacje.
Po kursie uzyskujesz: zaświadczenie o ukończeniu kursu
Dodatkowe kwalifikacje:
Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikacje w zawodowe. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację.
Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji, „Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej R16” oraz wykształcenia średniego/jeżeli nie posiada*/może uzyskać tytuł TECHNIKA ROLNIKA oraz kurs „Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie R6” uzyskać dyplom TECHNIKA AGROBIZNESU.
Słuchacz po ukończeniu kursu może wykonywać prace związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej, prowadzić i obsługiwać pojazdy, maszyny i urządzenia rolnicze, prowadzić sprzedaż produktów rolnych i zwierząt gospodarskich.
ZAKRES KURSU
1. Bezpieczeństwo i higiena pracy
2. Produkcja roślinna
3. Produkcja zwierzęca
4. Technika w rolnictwie
5. Język obcy w rolnictwie
6. Przepisy ruchu drogowego
7. Podstawy działalności gospodarczej
8. Zajęcia praktyczne
9. praktyka zawodowa
1. CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie rolnik powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej;
2) prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej;
3) prowadzenia sprzedaży produktów rolnych i zwierząt gospodarskich;
4) obliczania opłacalności produkcji rolniczej.
2. ORGANIZACJA ZAJĘĆ:
- Nauka trwa dwa lata (4 semestry) - w soboty i niedziele w ciągu roku szkolnego.
- Egzaminy semestralne z przedmiotów teoretycznych oraz zaliczenie na ocenę z zajęć praktycznych (pracowni i praktyk zawodowych).
3. MOŻLIWOŚCI UZYSKIWANIA DODATKOWYCH KWALIFIKACJI:
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie rolnik po potwierdzeniu kwalifikacji R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik rolnik po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej lub w zawodzie technik agrobiznesu po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie.
4. KORZYŚCI:
- ukończenie kursu umożliwia prowadzenie indywidualnego gospodarstwa rolnego,
- możliwości pozyskania różnorodnych środków unijnych,
- uzyskanie wymaganych kwalifikacji do przejmowania gospodarstw rolnych,
KURS JEST BEZPŁATNY
Cele kształcenia w zawodzie florysta w formie kursu kwalifikacyjnego:
CELE KSZTAŁCENIA
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie florysta jest przygotowany do wykonywania następujących zadań:
1) projektowania dekoracji roślinnych;
2) wykonywania dekoracji roślinnych;
3) aranżacji florystycznego wystroju wnętrz oraz otwartej i zamkniętej przestrzeni;
4) prowadzenia przedsiębiorstwa florystycznego.
Organizacja i forma kursu kwalifikacyjnego
liczba uczestników: 20
okres nauczania: 2 semestry, zajęcia odbywają się systemem zaocznym w soboty i w niedziele.
Uczestnikami kursu mogą być osoby, które ukończyły 18 lat, ukończyły 8-letnią szkołę podstawową, gimnazjum, zasadniczą szkołę zawodową, średnią lub posiadają wykształcenie wyższe i chcą zdobyć nowe kwalifikacje.
Po kursie uzyskujesz: zaświadczenie o ukończeniu kursu
Dodatkowe kwalifikacje:
Ukończenie kwalifikacyjnego kursu zawodowego umożliwia przystąpienie do egzaminu zewnętrznego potwierdzającego kwalifikacje w zawodowe. Osoba, która zda egzamin otrzyma świadectwo potwierdzające daną kwalifikację.
Słuchacz po ukończeniu kursu może:
- wykonywać prace związane z prowadzeniem kwiaciarni, aranżacją florystyczną przestrzeni (sale bankietowe, przyjęcia okolicznościowe: weselne, komunijne itp., dekoracja obiektów sakralnych), wykonywaniem kompozycji florystycznych z roślin żywych, sztucznych, kompozycji nieroślinnych,
- przygotowywać i prowadzić wystawy branżowe.
Zakres kursu
1. Materiałoznawstwo roślinne.
2. Materiałoznawstwo nieroślinne.
3. Kulturowe podstawy florystyki.
4. Środki wyrazu twórczego.
5. Kompozycje florystyczne.
6. Przedsiębiorstwo florystyczne.
7. Język obcy we florystyce.
8. Wykonywanie kompozycji florystycznych.
9. Praktyka zawodowa.
1. CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie florysta powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) wykonywania kompozycji florystycznych;
2) prowadzenia przedsiębiorstwa florystycznego;
4) wykonywania aranżacji florystycznych przestrzeni otwartej i zamkniętej.
2. ORGANIZACJA ZAJĘĆ:
- Nauka trwa dwa semestry – w soboty i niedziele w ciągu roku szkolnego.
- Egzaminy semestralne z przedmiotów teoretycznych oraz zaliczenie na ocenę z zajęć praktycznych (pracowni i praktyk zawodowych).
3. KORZYŚCI:
- ukończenie kursu umożliwia prowadzenie indywidualnego przedsiębiorstwa florystycznego,
- możliwości pozyskania różnorodnych środków unijnych,
- uzyskanie wymaganych kwalifikacji.
Po ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego Kucharza On - line uczestnik KKZ otrzymuje kwalifikacje zawodowe w zakresie:
1) Sporządzanie potraw i napojów (TG.07).
Do czego przygotuje kurs?
Jako absolwent kwalifikacyjnego kursu zawodowego będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych;
Kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie kucharz nr zawodu 512001, przygotuje Cię również do zdania zewnętrznego egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Uczestnicy naszego kursu, zostaną przygotowani do przystąpienia do części teoretycznej egzaminu, który składa się z 40 pytań zamkniętych (test jednokrotnego wyboru). Absolwenci kursów kwalifikacyjnych zdają również egzamin praktyczny, polegający na wykonaniu zadania egzaminacyjnego w ciągu 120 min., zawartego w arkuszu egzaminacyjnym, na stanowisku egzaminacyjnym.
Do kogo adresowany jest kurs?
Każda pełnoletnia osoba, bez względu na dotychczasowe wykształcenie, może uczęszczać na kurs kwalifikacyjny bezpłatnie.
Po kursie uzyskujesz:
• zaświadczenie o ukończeniu kursu;
• świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie kucharz – po zdaniu zewnętrznego egzaminu zawodowego (przeprowadzonego przez OKE);
• tytuł zawodowy kucharza mając świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.
Wymagane dokumenty:
• świadectwo ukończenia ostatniej szkoły (gimnazjum lub 8 - letnia szkoła podstawowa);
• podanie (pobrane w sekretariacie lub na stronie www);
• zaświadczenie lekarskie o aktualnym stanie zdrowia, wystawione przez lekarza medycyny pracy (w tym badania sanitarno-epidemiologiczne).
Jakie umiejętności nabywa uczestnik po ukończeniu kursu?
1) Przyjmuje surowce żywnościowe i półprodukty, organizuje proces magazynowania zabezpieczania ich przed zepsuciem.
2) Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej.
3) Dobiera żywność przeznaczoną do produkcji, przeprowadza ich obróbkę wstępną i cieplną zgodnie z zasadami.
4) Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej.
5) Kontroluje etapy procesu technologicznego poprzez racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami.
6) Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji.
7) W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
8) Posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
9) Przestrzega zasad racjonalnego żywienia.
10) Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci.
11) Jest otwarty na nowości, jest kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal.
12) Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole.
Gdzie możesz szukać pracy?
Miejscem pracy słuchacza po ukończeniu kursu mogą być zarówno zakłady gastronomiczne typu otwartego jak i zamkniętego. Absolwenci znajdą pracę w restauracjach hotelowych, gastronomii sieciowej czy cateringu. Restauracje, hotele, lokale gastronomiczne nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej poszukują osób znających się na gotowaniu. Ważne jest aby wiedza była oparta o umiejętności praktyczne, które nasz kurs zapewnia.
Program kursu
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
• technika i bezpieczeństwo w gastronomii,
• zasady żywienia,
• działalność gospodarcza w gastronomii,
• język obcy zawodowy,
• technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
• produkcja gastronomiczna - zajęcia praktyczne.
• praktyka zawodowa (u pracodawcy).
Organizacja i forma kursu kwalifikacyjnego:
1) Okres nauczania 1 rok;
2) Zajęcia będą się odbywać w systemie on Line. W soboty i niedziele w uzgodnionym terminie konsultacje z nauczycielami;
3) Produkcja gastronomiczna – zajęcia praktyczne będą odbywać się w szkole (soboty i niedziele);
4) Uczestnikami kursu mogą być osoby, które ukończyły 18 lat, ukończyły 8 – letnią szkołę podstawową, gimnazjum, zasadniczą szkołę zawodową, branżową szkołę zawodową, średnią, posiadają wyższe wykształcenie, a chcą zdobyć nowe kwalifikacje.
Po ukończeniu KKZ (Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy) kursant otrzymuje zaświadczenie wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej potwierdzające zdobycie kwalifikacji zawodowych.
Po zdaniu egzaminu OKE, otrzymuje się świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Kucharz (Kod zawodu: 512001).
Jacek Maria Nieniewski
W naszej szkole, w Nietążkowie, proponujemy zawód DEKARZA na poziomie branżowej szkoły I stopnia i w technikum. Uczniowie, którzy się kształcą w tym kierunku, są pod opieką Polskiego Stowarzyszenia Dekarzy. Z tego względu mają bezpłatne szkolenia, stypendium na zakończenie każdej klasy oraz bardzo dobrej jakości, w fantastycznej stylistyce ubiory do pracy.
Monika Wyszogrodzka-Bobrowska
Starszy Specjalista Pracy Socjalnej
Filmik promocyjny ZSP Nietążkowo