Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy Kucharz (kod zawodu: 512001)
KWALIFIKACJA: SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW (TG.07)
KURS JEST ON LINE
KURS JEST BEZPŁATNY
Po ukończeniu Kwalifikacyjnego Kursu Zawodowego Kucharza On - line uczestnik KKZ otrzymuje kwalifikacje zawodowe w zakresie:
1) Sporządzanie potraw i napojów (TG.07).
Do czego przygotuje kurs?
Jako absolwent kwalifikacyjnego kursu zawodowego będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
2) sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
3) planowania i oceny żywienia;
4) organizowania produkcji gastronomicznej;
5) planowania i realizacji usług gastronomicznych;
Kwalifikacyjny kurs zawodowy w zakresie kucharz nr zawodu 512001, przygotuje Cię również do zdania zewnętrznego egzaminu zawodowego w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej. Uczestnicy naszego kursu, zostaną przygotowani do przystąpienia do części teoretycznej egzaminu, który składa się z 40 pytań zamkniętych (test jednokrotnego wyboru). Absolwenci kursów kwalifikacyjnych zdają również egzamin praktyczny, polegający na wykonaniu zadania egzaminacyjnego w ciągu 120 min., zawartego w arkuszu egzaminacyjnym, na stanowisku egzaminacyjnym.
Do kogo adresowany jest kurs?
Każda pełnoletnia osoba, bez względu na dotychczasowe wykształcenie, może uczęszczać na kurs kwalifikacyjny bezpłatnie.
Po kursie uzyskujesz:
• zaświadczenie o ukończeniu kursu;
• świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie kucharz – po zdaniu zewnętrznego egzaminu zawodowego (przeprowadzonego przez OKE);
• tytuł zawodowy kucharza mając świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie.
Wymagane dokumenty:
• świadectwo ukończenia ostatniej szkoły (gimnazjum lub 8 - letnia szkoła podstawowa);
• podanie (pobrane w sekretariacie lub na stronie www);
• zaświadczenie lekarskie o aktualnym stanie zdrowia, wystawione przez lekarza medycyny pracy (w tym badania sanitarno-epidemiologiczne).
Jakie umiejętności nabywa uczestnik po ukończeniu kursu?
1) Przyjmuje surowce żywnościowe i półprodukty, organizuje proces magazynowania zabezpieczania ich przed zepsuciem.
2) Ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej.
3) Dobiera żywność przeznaczoną do produkcji, przeprowadza ich obróbkę wstępną i cieplną zgodnie z zasadami.
4) Rozróżnia zmiany pozytywne i negatywne zachodzące w żywności podczas przechowywania, obróbki wstępnej i cieplnej.
5) Kontroluje etapy procesu technologicznego poprzez racjonalną gospodarkę surowcami i przestrzega zasad gospodarki odpadkami.
6) Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje, wdraża je do produkcji.
7) W swoich działaniach stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności.
8) Posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, które ułatwiają realizację zadań zawodowych.
9) Przestrzega zasad racjonalnego żywienia.
10) Stosuje nowe trendy w żywieniu, stale się kształci.
11) Jest otwarty na nowości, jest kreatywny w działaniu poprzez nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal.
12) Potrafi pracować pod presją czasu, współpracować w zespole.
Gdzie możesz szukać pracy?
Miejscem pracy słuchacza po ukończeniu kursu mogą być zarówno zakłady gastronomiczne typu otwartego jak i zamkniętego. Absolwenci znajdą pracę w restauracjach hotelowych, gastronomii sieciowej czy cateringu. Restauracje, hotele, lokale gastronomiczne nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej poszukują osób znających się na gotowaniu. Ważne jest aby wiedza była oparta o umiejętności praktyczne, które nasz kurs zapewnia.
Program kursu
Przedmioty w kształceniu zawodowym teoretycznym:
• technika i bezpieczeństwo w gastronomii,
• zasady żywienia,
• działalność gospodarcza w gastronomii,
• język obcy zawodowy,
• technologia gastronomiczna z towaroznawstwem.
Przedmioty w kształceniu zawodowym praktycznym:
• produkcja gastronomiczna - zajęcia praktyczne.
• praktyka zawodowa (u pracodawcy).
Organizacja i forma kursu kwalifikacyjnego:
1) Okres nauczania 1 rok;
2) Zajęcia będą się odbywać w systemie on Line. W soboty i niedziele w uzgodnionym terminie konsultacje z nauczycielami;
3) Produkcja gastronomiczna – zajęcia praktyczne będą odbywać się w szkole (soboty i niedziele);
4) Uczestnikami kursu mogą być osoby, które ukończyły 18 lat, ukończyły 8 – letnią szkołę podstawową, gimnazjum, zasadniczą szkołę zawodową, branżową szkołę zawodową, średnią, posiadają wyższe wykształcenie, a chcą zdobyć nowe kwalifikacje.
Po ukończeniu KKZ (Kwalifikacyjny Kurs Zawodowy) kursant otrzymuje zaświadczenie wydane zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej potwierdzające zdobycie kwalifikacji zawodowych.
Po zdaniu egzaminu OKE, otrzymuje się świadectwo/dyplom potwierdzające kwalifikacje w zawodzie Kucharz (Kod zawodu: 512001).