XXI wiek jest zdominowany przez chemię. Chemizacja towarzyszy nam we wszystkich dziedzinach życia. Jednakże natura i tak dopomina się o swoje naturalne prawidłowości. We współczesnym rolnictwie dominują monokultury doskonale chronione przez środki chemiczne i nawożone sztucznymi nawozami. Najlepsze i najkorzystniejsze efekty przyniosłyby zarówno roślinom i zwierzętom naturalne produkty.
W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie odbyła się prelekcja na temat „Zastosowania Efektywnych Mikroorganizmów w rolnictwie”. Uczestnikami byli uczniowie klas rolniczych i hodowli koni, zaproszeni goście i nauczyciele. Prelekcja dotyczyła wykorzystania EM.
EM-efektywne mikroorganizmy to kompozycja ponad 80 różnych szczepów mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych powszechnie występujących w naturalnym środowisku na całym świecie, wyselekcjonowanych i skomponowanych przez profesora ogrodnictwa Uniwersytetu Ryukyus w Okinawie Teruo Higa w latach 1982 – 1985.
Pochodzą one ze żwacza krowy, z procesów fermentacji mlekowej i za zdrowej gleby. Efektywne Mikroorganizmy są tak dobrane, że każdy z nich spełnia ściśle określoną rolę. Wzajemnie się uzupełniają i wzbogacają w działaniu. EM są naturalną żywą substancją, nie modyfikowaną genetycznie, całkowicie przyjazną zdrowiu ludzi, zwierząt i roślin.
Wystąpienie pana Sławomira Gacka (przedstawiciela EM – Forming ) przybliżyło zagadnienia mikrobiologicznych układów w produkcji roślinnej i zwierzęcej. Dało to młodym, przyszłym rolnikom i hodowcom nowy pogląd na możliwości produkowania żywności sposobem zgodnym z naturą.
Janina Bobowska
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |