Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
Close X

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Facebook

Sobota, 8 maja 2021 r.
Całodobowa infolinia NFZ
800-190-590
Ciasta zbijane
18.03.2021 r.

Klasy żywieniowe (2 gtb i 2 sta) sporządziły ciasto zbijane, zgodnie z przepisem, który znajduje się poniżej, następnie młodzież formowała i wypiekała faworki i róże karnawałowe.

Faworki lub Róże karnawałowe
Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• 4 żółtka
• 1 łyżka spirytusu lub octu
• 1 szklanki kwaśnej śmietany
• Szczypta soli
• Olej lub smalec do smażenia
• Cukier puder
• Dodatkowo do róż konfitura z wiśni

Sposób wykonania:
• Mąkę przesiać, połączyć ze śmietaną
• Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji
• Napowietrzać ciasto przez zbijanie wałkiem około 5 minut
• Pozostawić ciasto przykryte płótnem do leżakowania (4oC, 1 – 4 godz.)
• Wałkować ciasto na grubość 1,5 – 2 mm
• Pokroić na paski 2,5 * 10 cm
• W środku paska zrobić nacięcie nie dłużej niż 5 cm i przełożyć przez nie jeden koniec ciasta, wywinąć
• Smażyć na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (temp. Smażenia 180oC) z obydwu stron na złoty kolor (około 30 sekund z każdej strony). Osączyć, ostudzić i posypać cukrem pudrem
• Można piec faworki w temp. 190oC (około 8 minut) z termo obiegiem.

Formowanie róż:
• Wyciąć z cienko rozwałkowanego ciasta kółka o średnicy 6 cm, 5 cm i 4 cm
• Ponacinać brzegi kółek w kilku miejscach, środki posmarować białkiem, nałożyć na siebie od największego do najmniejszego, przycisnąć do sklejenia.
• Na środku położyć konfiturę z wiśni.





e-dziennik   e-learning
 zdjecie-do-mlegitymacji

Tutoring 
Patronat
Politechniki
Poznańskiej


Certyfikaty i odznaczenia

zobacz »

Gratulacje i podziękowania


Nasi Partnerzy

zobacz »