Close X

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Facebook Psycholog Pedagog ZSP Nietążkowo Facebook Instagram

Sobota, 27 kwietnia 2024 r.
Festiwal%20Kulinarny
14.04.2015 r.
Krótki film:  (Telewizja Leszno)  pokaż »

14 kwietnia br. odbył się IV Festiwal Kulinarny. Organizatorem imprezy był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie, a honorowy patronat objęło Starostwo Powiatowe w Kościanie. Fundatorem nagród był również Marszałek Województwa Wielkopolskiego Marek Woźniak. Podobnie jak w poprzednich edycjach festiwalu, głównym celem imprezy było przygotowanie potraw w formule Black Box (z losowo przyznanych produktów w zamkniętych koszykach) przez zespoły, których członkowie nigdy przedtem ze sobą nie współpracowali. Ideą konkursu była wymiana doświadczeń i umiejętności, prezentacja nowych idei kulinarnych, świeżego spojrzenia na kuchnię, zaczerpnięcie inspiracji zarówno od ekspertów, którzy zajmują się kulinariami na wielu płaszczyznach i na najróżniejsze sposoby, jak i młodych ludzi, których pomysły kulinarne nie znają granic. Stąd też do rywalizacji zostali w tym roku zaproszeni również przedstawiciele gimnazjów z Czacza, Śmigla i Bronikowa. Dzięki współpracy tak wielu osób, z tak różnych miejsc i tak wielu przedziałów wiekowych zaprezentowano pomysły wszystkich członków zespołów, które łączyły przeszłość, teraźniejszość i przyszłość.
Na spotkanie przybyło mnóstwo znakomitych Gości, m.in. Starosta Kościański Barnard Turski, Burmistrz Śmigla Małgorzata Adamczak, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Kościanie dr inż. Piotr Zielonka, Zastępca Komendanta Powiatowego PSP w Kościanie st. bryg. Andrzej Ziegler, Dowódca 19 Samodzielnego Oddziału Geograficznego płk mgr inż. Zbigniew Nowak, proboszcz parafii pw. NMP Wniebowziętej w Śmiglu ks. Krzysztof Mizerski, Komendant Powiatowej Policji w Kościanie insp. Henryk Kasiński, Kanclerz PWSZ mgr Zbigniew Mocek, Sołtys wsi Poladowo Jan Majer, Przewodniczący Rady Rodziców Jarosław Przybylak, były Dyrektor ZSP w Nietążkowie Stefan Jaworski, a także dyrektorzy i wicedyrektorzy zaprzyjaźnionych gimnazjów.
Podczas festiwalu można było wysłuchać m.in. prelekcji Andrzeja Kuźmińskiego poświęconej „Kuchni staropolskiej i kuchni Mickiewiczowskiej”, gry na skrzypcach w wykonaniu uczennicy klasy II lob Katarzyny Marach oraz koncertu zespołu muzycznego. Wiele atrakcji dostarczył uczestnikom spotkania pokaz szkolnych cheerleaderek.
W tegorocznej rywalizacji wzięły udział następujące EKIPY KONKURSOWE:
I – Piotr Ratajczak – przedstawiciel lokalnych gastronomów, właściciel restauracji, pizzerii „Kakadu” i „Stary Młyn”, p. Urszula Jąder – przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Czaczu, Klaudia Pawlak przedstawicielka Gimnazjum w Czaczu oraz Norbert Zarabski uczeń kl. II tżug ZSP w Nietążkowie;
II – Patryk Wróblewski – przedstawiciel lokalnych gastronomów, szef kuchni w restauracji La Calma, p. Stefania Krzyślak – przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Poladowie, Jagoda Obiegała przedstawicielka Gimnazjum w Bronikowie oraz Aleksandra Nowak uczennica kl. III za ZSP w Nietążkowie;
III – Bogumiła Franek – gastronom w restauracji „Ranczo w Dolinie”, p. Arleta Majer – przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich w Poladowie, Wiktoria Śliwińska przedstawicielka Gimnazjum w Śmiglu oraz Joanna Tomiak uczennica kl. IV tżgd ZSP w Nietążkowie.
Zadaniem zespołów było przygotowanie przynajmniej trzech potraw z losowo wybranych produktów, które następnie oceniało jury w składzie:
- ks. Krzysztof Mizerski – przewodniczący jury
- Halina Senftleben-Samol – sekretarz jury
- Marek Grześkowiak – członek jury
- Małgorzata Adamczak – Burmistrz Śmigla
- Piotr Filipowicz – dyrektor Gimnazjum w Bronikowie
Jurorzy oceniając dania zwracali uwagę na: oryginalność receptury i dobór składników, organizację pracy w zespole, smak i sposób przygotowania wykonanych potraw. Z największym uznaniem jury spotkała się propozycja przygotowana przez zespół nr III, który zaproponował następujące potrawy: „Roladę z polędwiczek faszerowaną serem feta”, „Polędwiczki w sosie z leśnych grzybów” oraz „Carpaccio z polędwicy”.
Równocześnie z rozgrywkami festiwalowymi odbywał się „Konkurs na najsmaczniejszą potrawę wielkopolską”. Rywalizacja odbywała się pomiędzy przedstawicielami dwóch grup: uczniów naszej szkoły oraz pozostałych uczestników, wśród których znaleźli się także zaproszeni Goście. Dania podlegały ocenie uczestników festiwalu. Zwycięzcami wśród uczniów zostali:
I miejsce – Martyna Błażejczak z kl. II loa („Pyry z robokami”)
II miejsce – Euzebiusz Samol z kl. II lob ( „Karkówka po wielkopolsku”)
III miejsce – Weronika Ruskowiak z kl. I thot („Tarta marcepanowa z wiśniami i konfiturą pomarańczową).
Spośród zaproszonych Gości zwyciężczyniami zostały:
I miejsce – Sabina Rybakowska („Jajka faszerowane”)
II miejsce – Gabriela Kozak („Sos tatarski”)
III miejsce – Urszula Jąder („Rogaliki z Rogalina”).
Serdecznie gratulujemy wszystkim zwycięzcom.

A.Z.




























solidarni-z-ukrainą
e-dziennik   „Czas zawodowców BIS|- zawodowa Wielkopolska”|Patronat Politechniki<br />Poznańskiej

Inspektor ochrony danych
Grzegorz Król  
e-mail: iod(m)zspnietazkowo.pl


Certyfikaty i odznaczenia


Gratulacje i podziękowania


Nasi Partnerzy

zobacz »