Close X

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Facebook Psycholog Pedagog ZSP Nietążkowo Facebook Instagram

Wtorek, 16 kwietnia 2024 r.
„Święto Dyni”
22 października 2007 r.

Koło Młodego Żywieniowca cieszy się wielkim zainteresowaniem uczniów naszej szkoły Uczestniczą w nim uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Naszym opiekunem jest mgr inż. Katarzyna Snela. Na zajęciach każdy może wykazać się swoimi umiejętnościami i sprawdzić swój talent kulinarny. W tym roku postawiliśmy uczcić niedoceniane warzywo w naszej polskiej kuchni jakim jest dynia. Zorganizowaliśmy „Święto Dyni”. Zaangażowani zostali uczniowie wszystkich klas, każda klasa wykonała halloweenową dynię - lampion. My przygotowaliśmy zupę bułgarską, pyszny kompot z dyni oraz placek z dynią. 22 października zaprezentowaliśmy nasze dania na wystawie „Ze strasznym uśmiechem” wśród nastrojowych lampionów. Kolejną atrakcją w tym dniu były wybory Miss Dynia.Pierwsze miejsce zajęła dynia - lampion wykonana przez klasę III th/ta, drugie miejsce dynia klasy IV tżgd a trzecie lampion klasy III te. Zwycięzcy zostali nagrodzeni, uroczystość uświetniła degustacja przygotowanych potraw. Największym uznaniem cieszyła się zupa bułgarska z dyni, więc przepisem dzielimy się z Czytelnikami:
Składniki:

750g dyni

1 cebula

1 papryka czerwona

2 łyżki oliwy

0,5 szklani ryżu

3 kostki rosołowe

2 łyżki ketchupu

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

sól

2 bułki na grzanki

200g żółtego sera
Sposób Wykonania:

Do dużego garnka wlać olej, silnie podgrzać, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę. Gdy papryka i cebula zrumienią się wsypać umyty i osuszony ryż, mieszając drewnianą łyżką, aż ryż troszkę zżółknie. Dodać pokrojony miąższ dyni, przesmażyć a następnie wlać rosół. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. Dodać sproszkowaną paprykę. Przed podaniem doprawić ketchupem, podprawić śmietaną. Przed podaniem dodać grzanki i posypać obficie żółtym serem. Życzymy smacznego!

Justyna Szczepaniak
Daria Gorlas
Patrycja Przybylska




solidarni-z-ukrainą
e-dziennik   „Czas zawodowców BIS|- zawodowa Wielkopolska”|Patronat Politechniki<br />Poznańskiej

Inspektor ochrony danych
Grzegorz Król  
e-mail: iod(m)zspnietazkowo.pl


Certyfikaty i odznaczenia


Gratulacje i podziękowania


Nasi Partnerzy

zobacz »