Close X

Zespół Szkół Ponadpodstawowych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Poniedziałek, 16 grudnia 2019 r.
Wstecz
U pracodawców
20.11.2019 r.

W środę, 20.11.2019 r. klasy 2 i 3 Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z Panią Renatą Fijałkowską i Katarzyną Snela wybrały się na wycieczkę do Kościana w ramach „Drzwi otwartych” u pracodawców.
Pierwszym miejscem, które zobaczyliśmy był Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Pana Mariana Kurasiaka. W nim poznaliśmy produkcję wyrobów cukierniczych i pieczywa najwyższej jakości w oparciu o naturalne surowce, a także nowe rodzaje pieczywa. Dzięki uprzejmości właściciela mogliśmy skosztować wyrobów cukierniczych. Zwiedziliśmy całą piekarnię i cukiernię, przeszliśmy przez wszystkie magazyny, co nieco przy okazji, podpatrując pracę doświadczonych i wykwalifikowanych pracowników. Następnie pojawiliśmy się w Kawiarni „Saskia”. W niej dowiedzieliśmy się skąd są sprowadzane ziarna kawy, a także jakie są jej odmiany. Obejrzeliśmy pokaz parzenia kawy metodami konwencjonalnymi i alternatywnymi oraz pokaz wykonywania dekoracji na kawie. Ostatnim punktem naszej wycieczki było odwiedzenie 3-gwiazdkowego Hotelu wraz z Restauracją „NovoPolska”. Po hotelu oprowadził nas Pan Jakub. Obiekt posiada 13 pokoi. Do niektórych z nich mogliśmy zajrzeć i zobaczyć jak wyglądają od środka. Pan Jakub zazwyczaj przebywa w recepcji, dlatego dowiedzieliśmy się jak na co dzień wygląda jego praca. Po zakamarkach kuchni oprowadzała nas szefowa kuchni Pani Małgorzata Kozak-Nedev. Dzięki niej dowiedzieliśmy się, że Restauracja „NovoPolska” słynie z połączeń przepisów staropolskich z kuchnią nowoczesną.
Wycieczka nam się podobała, ponieważ spotkaliśmy bardzo miłych i uśmiechniętych ludzi, którzy zechcieli się z nami podzielić swoimi pasjami.

M.O.





 
Patronat
Politechniki
Poznańskiej

bip

Certyfikaty i odznaczenia












Gratulacje i podziękowania


Nasi Partnerzy

zobacz »