wstecz wstecz

Ćwiczenia do dictionnaire gastronomique français – polonais


1. Przetłumacz na język francuski następujące wyrazy. Uzupełnij krzyżówkę i odgadnij hasło:

 1. banan 6. ryba
 2. jabłko 7. koperek
 3. śliwka 8. herbata
 4. marchewka 9. cykoria
 5. por10. cytryna

2. Znajdź w tabeli 4 nazwy warzyw, 4 nazwy owoców, 2 nazwy ryb, 2 nazwy owoców morza, 2 nazwy produktów mlecznych lub zbożowych. (Wyrazy ukryte są poziomo, pionowo i ukośnie).

3. Które ze słów nie pasuje do pozostałych i dlaczego:

a.) persil, tomate, concombre, carpe–>
b.) cerise, choux de Bruxelles, datte, framboise–>
c.) lotte, thon, truîte, tomate–>
d.) sel, riz , poivre, huile–>
e.) crabe, eau, jus, limonade–>

4. Uzupełnij poniższe ciągi wyrazów znaczeniowo pasującym do nich słowem:

· eau, jus,.............................
· bacon, jambon,.............................
· carotte, tomate,.............................
· homard, crevette,.............................

* Propozycje ćwiczeń dla uczniów średnio zaawansowanych *


*1. Użyj poniższych słów w zdaniu:

(un) crabe: .............................................................................................................
(des) poissons: ......................................................................................................
(le/du) fromage: ......................................................................................................
(un) thé: ................................................................................................................
chaud(e)(s): ...........................................................................................................
goûter: ..................................................................................................................

*2. Uzupełnij tekst przepisu podanymi poniżej czasownikami:

égouttez, salez, mélangez, coupez, dressez, ajoutez, décorez, brossez, faites durcir, épluchez, poivrez
Salade lorraine Ingrédients pour 6 personnes:
• 1,2 kg de pommes de terre
• 250 g de creme fraîche
• 6 oeufs, 1 oignon
• huile
• vinaigre
• épices
D'abord ..................................... les pommes de terre et faites-les cuire dans l'eau froide et salée durant 20 mn. Ensuite.....................................-les. Après .................... ................................ les oufs. ..................................... aussi une vinaigrette (= une cuillère a café de moutarde, 2 cuillères a soupe de vinaigre et 4 cuillères a soupe d'huile d'olives). ..................................... les pommes de terre cuites, .....................................- les en rondelles, .....................................- les a la vinaigrette, ....................................., ..................................... . Puis ..................................... la creme fraîche et 6 oufs durs coupés en rondelles. ..................................... la salade sur le plat et ..................................... avec l'oignon coupé en rondelles et le persil. Bon appétit.

*3. Powiedz, co najchętniej jesz:

a.) na śniadanie,
b.) na obiad,
c.) na kolację

*4. Jesteś w jednej z francuskich restauracji. Zamów dla siebie obiad składający się z przystawek, dania głównego, deseru i napojów.

(Uwaga! Deser zamawiamy dopiero po zjedzeniu dania głównego)
do góry

mgr Hanna Kurasińska