Koło Młodego Żywieniowca cieszy się wielkim zainteresowaniem uczniów
naszej szkoły Uczestniczą w nim uczniowie klas drugich i trzecich
Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego. Naszym opiekunem jest mgr
inż. Katarzyna Snela. Na zajęciach każdy może wykazać się swoimi
umiejętnościami i sprawdzić swój talent kulinarny. W tym roku
postawiliśmy uczcić niedoceniane warzywo w naszej polskiej kuchni jakim
jest dynia. Zorganizowaliśmy „Święto Dyni”. Zaangażowani zostali
uczniowie wszystkich klas, każda klasa wykonała halloweenową dynię -
lampion. My przygotowaliśmy zupę bułgarską, pyszny kompot z dyni oraz
placek z dynią. 22 października zaprezentowaliśmy nasze dania na
wystawie „Ze strasznym uśmiechem” wśród nastrojowych lampionów. Kolejną
atrakcją w tym dniu były wybory Miss Dynia.Pierwsze miejsce zajęła dynia
- lampion wykonana przez klasę III th/ta, drugie miejsce dynia klasy IV
tżgd a trzecie lampion klasy III te. Zwycięzcy zostali nagrodzeni,
uroczystość uświetniła degustacja przygotowanych potraw. Największym
uznaniem cieszyła się zupa bułgarska z dyni, więc przepisem dzielimy się
z Czytelnikami:
Składniki:
750g dyni
1 cebula
1 papryka czerwona
2 łyżki oliwy
0,5 szklani ryżu
3 kostki rosołowe
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka sproszkowanej papryki
sól
2 bułki na grzanki
200g żółtego sera
Sposób Wykonania:
Do dużego garnka wlać olej, silnie podgrzać, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę. Gdy papryka i cebula zrumienią się wsypać umyty i osuszony ryż, mieszając drewnianą łyżką, aż ryż troszkę zżółknie. Dodać pokrojony miąższ dyni, przesmażyć a następnie wlać rosół. Gotować około 20 minut na średnim ogniu. Dodać sproszkowaną paprykę. Przed podaniem doprawić ketchupem, podprawić śmietaną. Przed podaniem dodać grzanki i posypać obficie żółtym serem. Życzymy smacznego!
Justyna Szczepaniak
Daria Gorlas
Patrycja Przybylska