Close X

Zespół Szkół Ponadpodstawowych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Facebook Psycholog Pedagog ZSP Nietążkowo Facebook Instagram

Czwartek, 25 kwietnia 2024 r.
Wielki%20powr%C3%B3t%20Festiwalu%20Kulinarnego
7.03.2023 r.

Tradycji staje się zadość – po czterech latach przerwy znów w murach nietążkowskiej szkoły odbywa się Festiwal Kulinarny. Pandemia i kilkuletnie obostrzenia nie pozwoliły na organizację festiwalu przez ostatnie lata. Jednakże teraz nastąpił moment wielkiego powrotu.
Impreza po raz pierwszy została zorganizowana w Zespole Szkół Ponadpodstawowych (wówczas Ponadgimnazjalnych) im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie 19.04.2012 r. To jedno z najbardziej znanych wydarzeń w regionie. Jego popularność w dużej mierze wynika z tego, że do wspólnej rywalizacji zapraszani są m.in. właściciele lokalnych restauracji, panie z Kół Gospodyń Wiejskich, przedstawiciele okolicznych szkół podstawowych, mieszkańcy gminy Śmigiel i okolic oraz chętni do wspólnej zabawy przedstawiciele innych organizacji i przedsiębiorstw. Wydarzenie początkowo nosiło miano Wielkanocnego Festiwalu Kulinarnego, jednakże ostatecznie przyjęła się nazwa Festiwal Kulinarny. Zmiana nazwy pozwoliła na poszerzenie menu i zróżnicowanie przygotowywanych dań przez toczące rywalizację zespoły.
Dzisiejszy, IX Festiwal Kulinarny, patronatem honorowym objęli Starostwo Powiatowe w Kościanie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronami medialnymi wydarzenia zostali Radio Elka i Gazeta Kościańska – Tygodnik Regionalny. Nagłośnienie oraz opiekę techniczną zapewniła firma Scenika Pro Event. Gościem szczególnym wydarzenia był Patryk Wróblewski, srebrny medalista plebiscytu „Kucharz – Odkrycie Roku 2009”, zwycięzca Mistrzostw Wielkopolskich Restauracji oraz Festiwalu Kuchni Wielkopolskiej, kucharz „Restauracji Toscania”, który zaprezentował pokaz kulinarny. Sponsorem produktów wykorzystanych podczas pokazu kulinarnego była „Restauracja Toscania”. Osobami czuwającymi nad organizacyjną stroną wydarzenia były nauczycielki przedmiotów gastronomicznych: p. Katarzyna Snela oraz p. Renata Fijałkowska. Całą uroczystość poprowadził p. Marcin Grzesiak. Całemu wydarzeniu towarzyszyły umilające czas występy wokalne pod kierunkiem p. Marcina Dąbrowskiego.
Rywalizacja przebiegała w dwóch konkurencjach. Pierwszą był konkurs gotowania na żywo w formule Black Box. Polegał on na przygotowaniu przez zespoły potraw z losowo wybranych produktów zamkniętych w koszykach. Należy nadmienić, iż członkowie zespołów nigdy wcześniej ze sobą nie współpracowali. Główna konkurencja rozgrywana była na scenie szkolnej auli. Tam, przy trzech stanowiskach kuchennych, rywalizowały drużyny składające się z czterech losowo wybranych osób spośród:
– zaproszonych gości (szkolnych doradców zawodowych)
– pań z okolicznych miejscowości
– uczniów zaprzyjaźnionych szkół podstawowych
– uczniów ZSP w Nietążkowie.
Zespoły miały czas na przygotowanie przynajmniej dwóch potraw, które następnie oceniało jury w składzie:
– p. Teodozja Ratajczak – przewodniczący jury
– p. Halina Senftleben – Samol – sekretarz jury
– p. Paweł Smelkowski Restauracja POEMAT – członek jury
– p. Karol Jankowski Restauracja MARTA – członek jury
– p. Aniela Kołacińska – członek Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły.
W tym roku z największym uznaniem jury, które podczas oceny brało pod uwagę oryginalność receptury, dobór wykorzystanych składników, organizację pracy w zespole, ocenę organoleptyczną oraz sposób prezentacji potrawy, spotkała się propozycja przygotowana przez zespół III w składzie: Małgorzata Korytowska – doradca zawodowy w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Nietążkowie, Karolina Ratajczak z Nietążkowa, Marcel Tadeusz ze Szkoły Podstawowej w Starym Bojanowie, Katarzyna Skowron z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nietążkowie. Zwycięzcy z wylosowanych produktów przygotowali: „Dorsza w sosie porowym z ryżem na sypko”, „Dorsza zapiekanego w piekarniku z surówką szpinakową i makaronem” oraz „Ciastka francuskie z jabłkiem”. Drugie miejsce, za przygotowanie „Smażonego łososia z cytryną”, „Sałatki z mozarellą” oraz „Bułeczek drożdżowych z serem”, zdobyła drużyna II w składzie: Katarzyna Handke – doradca zawodowy w Szkole Podstawowej w Czaczu, Beata Dudkowiak z miejscowości Targowisko, Kamil Weinert ze Szkoły Podstawowej w Czaczu, Mateusz Samelczak z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nietążkowie. Trzecie miejsce, za przygotowanie „Pstrąga w folii z piekarnika”, „Pstrąga w maśle na patelni z ryżem na sypko, ziemniakami puree, sałatką z rukoli, serem gorgonzola oraz sałatką z ogórka”, zdobyli: Eliza Konieczna-Stelmaszyk – doradca zawodowy w Szkole Podstawowej w Czempiniu, Wanda Kaczor z miejscowości Bielawy, Magdalena Zbyrad ze Szkoły Podstawowej w Śmiglu oraz Agata Skoracka z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nietążkowie.
Równolegle z głównymi rozgrywkami odbywał się drugi konkurs – na „Najsmaczniejszą potrawę” przygotowaną przez uczniów naszej szkoły, jej pracowników i zebranych gości. Podczas gdy na scenie szkolnej auli zespoły wykonywały swoje potrawy, publiczność degustowała smakołyki przygotowane przez uczestników drugiej konkurencji. W tej części konkursu mógł wziąć udział każdy, kto przesłał do sekretariatu szkoły recepturę na prezentowaną podczas kulinariów potrawę. Podlegały one ocenie publiczności i uczestników festiwalu. Spośród dań przygotowanych przez uczniów największym uznaniem cieszyły się:
I miejsce – „Makaron z borowikami w sosie śmietanowym” Kajetana Neumanna z kl. 1 taz
II miejsce – „Deser Oreo” Sandry Szczygieł z kl. 4 stż,
III miejsce – „Zakąska rybna z warzywami” Zuzanny Rodewald z kl. 2b1b
Spośród dań w konkursie na najsmaczniejszą potrawę przygotowaną przez pracowników szkoły i gości najpyszniejsze okazały się „Klopsiki” Marcela Tadeusza z Zespołu Szkół w Starym Bojanowie. Miejsce drugie zdobyła „Beza Pavlova” Magdaleny Zbyrad ze Szkoły Podstawowej w Śmiglu, a trzecie „Sałatka brokułowa z żurawiną” p. wicedyrektor ZSP w Nietążkowie Ewy Nowackiej-Wieczorek.
Wszystkie osoby, które brały udział w „Konkursie na najsmaczniejszą potrawę”, wzięły również udział w loterii. Dzisiejszego dnia szczęście uśmiechnęło się do uczennicy klasy 4stż Julii Budzińskiej, która przygotowała „Ciasto marchewkowe”.
Dziękujemy wszystkim za miłą atmosferę oraz wspólną zabawę.

AZ




























solidarni-z-ukrainą
e-dziennik   „Czas zawodowców BIS|- zawodowa Wielkopolska”|Patronat Politechniki<br />Poznańskiej

Inspektor ochrony danych
Grzegorz Król  
e-mail: iod(m)zspnietazkowo.pl


Certyfikaty i odznaczenia


Gratulacje i podziękowania


Nasi Partnerzy

zobacz »