Dnia 13.11.2009 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty makrobiotyczne prowadzone przez dr chińskiej medycyny naturalnej Bożenę Schleicher. Brali w nim udział przedstawiciele klas żywieniowych wraz z opiekunami: p. K. Snela i p. R. Fijałkowską. Program składał się z części teoretycznej i części praktycznej (jadłospis na śniadanie, obiad, kolację, deser). Po wykładzie uczniowie z pomocą pani profesor Schleicher przystąpili do gotowania potraw. Do wykonania zostały wykorzystane bioprodukty.
Śniadanie:
Zupa miso na bulionie warzywnym z dodatkiem glonu wakame
Krem z kaszy jaglanej na mleku sojowym i kokosowym
Kawa zbożowa Turek z przyprawami korzennymi
Obiad:
Zupa krem z dyni z dodatkiem prażonego glonu nori
Ryz naturalny basmati jaśminowy
Gulasz z ciecierzycy i grzybów shitake
Deser:
Mus jabłkowo-pomarańczowy z rodzynkami
Herbata (malinowo-lipowa, z liściem pokrzywy, imbirem i korzeniem lukrecji)
Kolacja:
Jajecznica z sera TOFU
Chleb razowy na zakwasie z masłem czosnkowo-pietruszkowym
Pasztet z zielonej soczewicy z nasionami słonecznika i dyni
Herbata lipowa z czerwoną różą
Na zakończenie każdy z uczestników mógł skosztować przygotowane potrawy. Wszystkim bardzo smakowało?
Dzień wcześniej, 12.11.2009 roku, odbył się w auli szkolnej wykład p. Schleicher na temat zdrowego żywienia, w którym brali udział nauczyciele naszej szkoły.
P. Woś
P. Mueller