Close X

Zespół Szkół Ponadpodstawowych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Czwartek, 17 października 2019 r.
Wstecz
VIII Festiwal Kulinarny
16.05.2019 r.

Już po raz VIII w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Kasprowicza w  Nietążkowie gościliśmy uczestników Festiwalu Kulinarnego. Patronat honorowy tego przedsięwzięcia objęli Starostwo Powiatowe w Kościanie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronat medialny – Radio Elka i Gazeta Kościańska – Tygodnik Regionalny. Osobami czuwającymi nad techniczną i organizacyjną strona wydarzenia byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: p. Ewa Nowacka-Wieczorek, p. Katarzyna Snela, p. Renata Fijałkowska oraz p. Lidia Nowacka.
Festiwal składał się z trzech części. Główna rozgrywana była na scenie szkolnej auli, gdzie stanęły trzy kuchenne stanowiska. Obserwatorami festiwalu były znakomite osobistości, wśród których mieliśmy przyjemność gościć przedstawicieli Miasta i Gminy Śmigiel, Starostwa Powiatowego w Kościanie, Cechu Rzemiosł Różnych ze Śmigla oraz przedstawiciela Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Lesznie.
Wyjątkowym gościem VIII Festiwalu Kulinarnego był pan Ryszard Konieczka, szef kuchni wrocławskich restauracji, specjalizujący się w kilku kuchniach między innymi śródziemnomorskiej, rosyjskiej i oczywiście kuchni polskiej; współtwórca książki z przepisami kulinarnymi wydanej przez 15 kucharzy pt. „Oczami mistrza i przyjaciół”. Podczas Festiwalu pan Ryszard Konieczka przygotował pokaz kulinarny sporządzania krewetek królewskich w sosie winnym.
Tradycyjnym elementem festiwalu był konkurs przeprowadzony w formule Black Box. Głównym jego zadaniem było przygotowanie potrawy z losowo wybranych produktów w zamkniętych koszykach przez zespoły, których członkowie nigdy przedtem ze sobą nie współpracowali. O przydziale do poszczególnych zespołów decydowało losowanie. W każdym zespole znalazły się cztery osoby wydelegowane spośród zaproszonych gości, pań reprezentujących kuchnie lokalne, uczniów zaprzyjaźnionych gimnazjów i szkół podstawowych oraz uczniów ZSP w Nietążkowie. Mentorem doradzającym zespołom był p. Piotr Ratajczak. Uczestnicy konkursu mogli także korzystać z bazy produktów, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Zadaniem zespołów było przygotowanie trzech potraw, które następnie oceniało jury w składzie:
Przewodniczący jury – p. Ryszard Konieczka
Sekretarz – p. Halina Senftleben-Samol
Członkowie: p. Paweł Smelkowski, p. Aniela Kołacińska oraz p. Teodozja Ratajczak.
Zasady oceniania konkursu nie zmieniły się od początków tego wspaniałego, łączącego lokalną społeczność przedsięwzięcia. Jurorzy oceniając dania zwracali uwagę na: oryginalność receptury i dobór składników, organizację pracy w zespole, smak i sposób przygotowania oraz prezentację potraw. W tym roku największym uznaniem jury spotkała się propozycja przygotowana przez zespół II w składzie:
p. Jacek Kapuściński – tancerz z grupy tancerzy dorosłych ZPiT „Żeńcy Wielkopolscy”;
p. Karolina Ratajczak – mieszkanka Nietążkowa;
Marcin Dąbkowski – uczeń Zespołu Szkół w Buczu;
Daria Frąckowiak – uczennica szkoły w Nietążkowie z klasy II tżug.
Zwycięski zespół przygotował:
? polędwiczkę faszerowaną gotowaną szynką, ogórkiem konserwowym i papryką,
? sałatkę z grillowaną polędwicą, kiełkami rzodkiewki, suszonymi pomidorami i mozza-rellą,
? szparagi białe zapiekane z żółtym serem i boczkiem,
? sałatkę Caprese.
Drugie miejsce zajął zespół I w składzie:
p. Damian Łabęda – tancerz z grupy tancerzy dorosłych ZPiT „Żeńcy Wielkopolscy”;
p. Regina Ruta – mieszkanka Nietążkowa;
Jakub Matuszewski – uczeń ze Szkoły Podstawowej im. Konstytucji 3 maja w Śmiglu;
Mateusz Wilk – uczeń szkoły w Nietążkowie z klasy III tżug.
Kucharze tego zespołu przygotowali:
? polędwiczki wieprzowe w szynce szwarcwaldzkiej,
? polędwiczkę saute w sosie grzybowym,
? szparagi zielone z masłem,
? śledzie z avocado w sosie jogurtowo-szczypiorkowym.
Trzecie miejsce przypadło grupie III w składzie:
p. Katarzyna Szatkowska – tancerz z grupy tancerzy dorosłych ZPiT „Żeńcy Wielkopolscy”;
p. Krystyna Blimel– mieszkanka Morownicy;
Katarzyna Skowron – uczennica ze Szkoły Podstawowej im. Porucznika Stefana Rysmanna w Bronikowie;
Joanna Krauze – uczennica szkoły w Nietążkowie z klasy II bb.
Zespół przygotował:
? polędwiczki ze śliwką suszoną z serem feta, szpinakiem i salami,
? sałatkę grecką,
? sałatkę z porem,
? puree z marchewki.
Sponsorami produktów – do przeprowadzenia konkursu Gotowania na żywo w formule BLACK BOX, podczas VIII Festiwalu Kulinarnego były: Farutex, Zakład Przetwórstwa Mięsnego E. Smolarek i M. Smolarek w Kościanie, Piekarnia w Śmiglu – Olejnik Maria, Hurtownia ALWA Warzywa-owoce – Handzlik Małgorzata oraz Mlekovita.
Równolegle z głównymi rozgrywkami odbywał się konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę” przygotowaną przez uczniów naszej szkoły oraz pracowników i zebranych gości. Gdy zespoły uwijały się przy kuchennym sprzęcie, publiczność degustowała potrawy przygotowane przez uczestników drugiej konkurencji. W tej części konkursu mógł wziąć udział każdy, kto przesłał do sekretariatu szkoły recepturę na prezentowaną podczas kulinariów potrawę. Dania podlegały ocenie publiczności i uczestników festiwalu. Spośród dań przygotowanych przez uczniów największym uznaniem cieszyły się:
I miejsce – Kamil Kobiałka z klasy II tr za „Roladę z kurczaka”,
II miejsce – Kinga Pudliszewska z klasy I loa za ciasto „Leśny mech”,
III miejsce – Oliwia Józefczak z klasy III tżug za ciasto „Budyniowe niebo z toffi”. Spośród dań w konkursie na najsmaczniejszą potrawę przygotowaną przez pracowników szkoły i gości najpyszniejsze okazały się:
„Melba” p. Sandry Dworczak – I miejsce,
„Ciasteczka Pychotki” p. Moniki Miedziarek – II miejsce,
„Drożdżówki” p. Katarzyny Łabęda – III miejsce.
Z pośród uczestników tego konkursu została wylosowana jeszcze nagroda pocieszenia, która w tym roku powędrowała do Wiktorii Czarneckiej i Marty Budzińskiej za „Muffiny czekoladowe”.
Korzystając z okazji, że gościliśmy w szkole wielu znamienitych gości przeprowadzona została licytacja, z której dochód w całości został przekazany na rzecz ucznia naszej szkoły Bartosza Lewandowskiego. Organizacją licytacji zajęły się p. Małgorzata Korytowska oraz p. Milena Kucharczak-Skorupka.
Zmagania drużyn umilał występ wokalny uczennic z naszej szkoły.
Wszystkim zaangażowanym gościom i uczestnikom serdecznie dziękujemy i do zobaczenia w przyszłym roku!






 
Patronat
Politechniki
Poznańskiej

bip

Certyfikaty i odznaczenia












Gratulacje i podziękowania


Nasi Partnerzy

zobacz »