Close X

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie

Sobota, 22 września 2018 r.
Wstecz
VII Festiwal Kulinarny
24.04.2018 r.

Już po raz VII odbył się w Nietążkowie FESTIWAL KULINARNY. Organizatorem imprezy był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Kasprowicza w Nietążkowie, a honorowy patronat objęli Starostwo Powiatowe w Kościanie oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi, którzy jednocześnie byli fundatorami nagród. Osobami czuwającymi nad techniczną i organizacyjną stroną wydarzenia byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: p. Ewa Nowacka-Wieczorek, p. Katarzyna Snela, p. Renata Fijałkowska oraz p. Bogusław Pietrzyński.
Festiwal składał się z trzech części. Główna rozgrywana była na scenie w szkolnej auli, gdzie stanęły trzy kuchenne stanowiska. Obserwatorami festiwalu były znakomite osobistości, wśród których mieliśmy przyjemność gościć Wicestarostę Kościańskiego – Stefana Stachowiaka.
Tradycyjnym elementem festiwalu był konkurs przeprowadzony w formule Black Box. Głównym jego zadaniem było przygotowanie potrawy z losowo wybranych produktów w zamkniętych koszykach przez zespoły, których członkowie nigdy przedtem ze sobą nie współpracowali. O przydziale do poszczególnych zespołów decydowało losowanie. W każdym z nich znalazły się cztery osoby wydelegowane spośród zaproszonych gości, pań reprezentujących kuchnie lokalne, uczniów z zaprzyjaźnionych gimnazjów oraz uczniów ZSP w Nietążkowie. Uczestnicy konkursu mogli także korzystać z ogólnodostępnej bazy produktów, które można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Zadaniem zespołów było przygotowanie trzech potraw, które następnie oceniało jury w składzie: przewodniczący jury – p. Zofia Szalczyk – przewodniczący Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, sekretarz – p. Halina Senftleben-Samol oraz członkowie jury – p. Paweł Smelkowski, p. Aniela Kołacińska oraz p. Monika Lewandowska – pełnomocnik Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej.
Zasady oceniania konkursu nie zmieniły się od początków tego wspaniałego, łączącego lokalną społeczność przedsięwzięcia. Jurorzy oceniając dania zwrócili więc uwagę na: oryginalność receptury i dobór składników, organizację pracy w zespole, smak i sposób przygotowania wykonanych potraw.
W tym roku z największym uznaniem jury spotkała się propozycja przygotowana przez zespół III w składzie:
p. Katarzyna Łabęda – właścicielka gabinetu kosmetycznego „For You”;
p. Krystyna Blimel – mieszkanka Morownicy;
Julia Szaj – uczennica szkoły w Nietążkowie z klasy III tżug;
Agata Skoracka – uczennica Zespołu Szkół w Czaczu.
Zwycięski zespół przygotował: „Filet z indyka ze szpinakiem i serem feta”, „Filet z indyka grilowany” oraz „Sałatka z łososiem” oraz „naleśniki na słodko”;
Drugie miejsce zajął zespół I w składzie:
p. Wojciech Czachowski – absolwent Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie;
p. Ewelina Bukowska – mieszkanka Nietążkowa;
Oliwia Józefczak – uczennica szkoły w Nietążkowie z klasy II tżug;
Katarzyna Skowron– uczennica Zespołu Szkół w Bronikowie.
Kucharze z tego zespołu przygotowali: „Roladę z indyka nadziewaną gruszką, otuloną szynką szwarcwaldzką”, „Zupę z indykiem, prażonym słonecznikiem i serem pleśniowym oraz grzybami leśnymi”, „Sezonowe warzywa z boczkiem”.
Trzecie miejsce przypadło grupie II w składzie:
p. Jan Józefczak – Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nietążkowie;
p. Stefania Krzyślak – mieszkanka z Poladowa;
Klaudia Lemańska – uczennica szkoły w Nietążkowie z klasy II zb;
Filip Nowak – uczeń Zespołu Szkół w Śmiglu.
Zespół przygotował: „Roladka z indyka faszerowana żółtym serem”, „Zestaw warzyw do rolady z łososiem i suszonymi pomidorami”, „Grillowany indyk z grillowanymi warzywami i kaszą”.
Równolegle z głównymi rozgrywkami odbywał się konkurs na „Najsmaczniejszą potrawę” przygotowaną przez uczniów naszej szkoły oraz pracowników i zebranych gości. Dodatkowo na przygotowanych wcześniej stanowiskach, prezentowali się lokalni przedsiębiorcy: „NENUFAR” Club z Kościana oraz „FOOD?S LIFE” Franciszek Olejniczak z Leszna.
Gdy zespoły uwijały się przy kuchennym sprzęcie, publiczność oprócz produktów przedsiębiorców i lokalnych producentów degustowała także potrawy przygotowane przez uczestników drugiej konkurencji. Uczestnikiem tej części konkursu mógł być każdy, kto przesłał do sekretariatu szkoły recepturę na prezentowaną podczas kulinariów potrawę regionalną. Dania podlegały ocenie publiczności i uczestników festiwalu. Spośród dań przygotowanych przez uczniów nie do pokonania okazały się „Babeczki z czekoladą” uczennicy klasy IV tżug – Karoliny Ciorgi. Drugie miejsce zajęła Wiktoria Krzyślak – uczennica I klasy tżug, która przygotowała „Ciasteczka orzechowe”. Trzecie miejsce zdobył uczennica klasy III tżug – Zofia Gucińska, która przygotowała „Sałatkę selerową”.
Spośród dań w konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną przygotowaną przez pracowników szkoły i gości najpyszniejsze okazały się:
„Tortilla” Joanny Stryjakowskiej – I miejsce;
„Śledzik Wandziuchny” p. Marcina Grzesiaka – II miejsce;
„Tarta z serem i pomidorami” p. Anny Ruskowiak – III miejsce.
Z pośród uczestników konkursu na „Najsmaczniejszą potrawę” zostały wylosowane jeszcze dwie nagrody. Zwycięzcami okazał się zespół w składzie: Weronika Wita, Joanna Krauze, Zuzanna Wasiak oraz Patrycja Józefiak. Fundatorami nagród była Wielkopolska Izba Rzemieślnicza oraz firma Franciszka Olejniczaka Food`s Life.
Korzystając z okazji, że gościliśmy w szkole wielu znamienitych gości przeprowadzona została licytacja, z której dochód w całości został przekazany na rzecz ucznia naszej szkoły Jakuba Mocka. Patronatem było Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych Inga.
Zmagania drużyn umilał występ uczennicy Ewy Przymus. Na zakończenie uroczystości głos zabrała Przewodnicząca Sejmiku Województwa Wielkopolskiego pani Zofia Szalczyk podkreślając wyjątkowość tego przedsięwzięcia.
Wszystkim zaangażowanym gościom i uczestnikom serdecznie dziękujemy i do zobaczenia w przyszłym roku!





bip

Certyfikaty i odznaczenia








Wynajem pomieszczeń szkolnych


Nasi Partnerzy

zobacz »